To najzdrowsze ciasteczka pod słońcem. Nie dodaje się do nich mąki, ani cukru
Lubię słodkości takie, jak te ciasteczka. Doskonale zaspokajają ochotę na cukier, choć wcale go nie dodaję. Są chrupiące i zjada się je z wielką przyjemnością. Na dodatek robi się je z prostych składników i całkiem szybko. Takie ciasteczka doskonale sprawdzą się na przekąskę, a także jako dodatek do kawy.
Czym osłodzić ciasteczka owsiane?
Ciasteczka owsiane są wartościowe, a mają szansę być też niezwykle zdrowe. Wystarczy zrezygnować z dodawania do nich cukru. By jednak były słodkie, można sięgnąć po inne produkty. Tu dobrze sprawdzą się np.: miód, syrop klonowy, syrop z agawy, daktyle czy naturalne słodziki np. ksylitol, stewia.
Jak zrobić ciasteczka bez mąki i cukru?
Przygotowanie tych ciasteczek bez mąki i cukru zaczynam od namoczenia daktyli. Zalewam je gorącą wodą, a gdy zmiękną odcedzam i blenduję na gładką masę. Potem łączę je z pozostałymi składnikami, formuję ciasteczka i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dosyć miękkie, a gdy wystygną, twardnieją i robią się chrupiące.
Przepis: Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru
Ciasteczka owsiane słodzone daktylami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 200 g daktyli bez pestek
- 1/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyDaktyle namocz w gorącej wodzie, dokładnie odcedź, zblenduj z mlekiem na gładką masę. Połącz z masłem orzechowym, jajkiem i kakao. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj masę.
- Formowanie i pieczenieZ przygotowanego ciasta formuj nieduże kulki. Każdą lekko spłaszcz. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Ciasteczka w wersji bez pieczenia
Z podobnych składników możecie też przygotować ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wystarczy tylko zmienić nieco proporcje. Masło orzechowe należy zaś podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Oczywiście do masy nie dodaje się proszku do pieczenia, ani jajka. Po uformowaniu ciasteczka należy schłodzić, a potem wstawić na kilka godzin do lodówki, by stężały.